احمد وحیدی: سیاست جمهوری اسلامی دفاع از حقوق هستهای خود است
وزیر دفاع ایران اعلام کرده است که این کشور از حقوق خود در زمینه فعالیتهای هسته ای کوتاه نخواهد آمد و "کشورهای غربی باید از خواست منطقی ایران در استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای تمکین کنند."
به گزارش خبرگزاری رسمی ایران (ایرنا)، احمد وحیدی روز یکشنبه ۲۱ خرداد، در پاسخ به سوالی درباره نشست نمایندگان گروه ۱+۵ با ایران برای گفتوگو درباره فعالیتهای هستهای این کشور گفت: "سیاست جمهوری اسلامی دفاع از حقوق هستهای خود است."
او اضافه کرد که ایران به دنبال صلح و آرامش است و در چارچوبی که آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، تعیین کرده "مخالف سلاح هستهای و هر گونه سلاح کشتار جمعی است."
با این حال، وزیر دفاع ایران تاکید کرد که ایران "ضمن آن که اهل تعامل و همکاری است، از حقوق خود کوتاه نمیآید."
مذاکرات نمایندگان گروه ۱+۵ و ایران در روزهای ۲۹ و ۳۰ خرداد (۱۸ و ۱۹ ژوئن) در مسکو برگزار خواهد شد.
دور پیشین این گفتوگوها در روزهای سوم و چهارم خرداد (۲۳ و ۲۴ ماه مه) در بغداد برگزار شد، ولی به گفته سعید جلیلی، سرپرست هیات مذاکرهکننده ایران "ناتمام ماند".
بر اساس گزارشها، در پایان دو روز گفتوگو دو طرف پذیرفتند که "اختلافاتی جدی هنوز وجود دارد". هرچند آقای جلیلی گفت که این مذاکرات "در فضای خوبی برای طرح شفاف دیدگاهها" برگزار شده است.
'ناامیدکننده'
ایران و کشورهای ۱+۵ در شرایطی برای آغاز دور جدید گفتوگوهای هستهای در روزهای آینده آماده میشوند که نشست دوجانبه نمایندگان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی در روز پنجشنبه گذشته (۱۹ خرداد) نتیجه دلخواه کارشناسان آژانس را به همراه نداشت.
"باز هم با آژانس گفتوگو خواهیم کرد"
علیاصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی
گفته شده است که این مذاکرات برای تعریف چارچوب توافقنامهای دوجانبه درباره چگونگی بازرسی از فعالیتهای هستهای ایران انجام میشد.
هرمان ناکارتس، معاون مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی که سرپرست گروه مذاکره کننده با ایران بود، بعد از این نشست گفت که از روند گفتوگوها ناامید شده است.
اما علیاصغر سلطانیه، نماینده ایران درآژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت که قرار است دو طرف پیشنهادات یکدیگر را بررسی کنند و "در جلسه بعد که تاریخ و محل آن تعیین خواهد شد"، دوباره در این باره گفتوگو کنند.
رابرت وود، نماینده آمریکا در آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم به خبرگزاری رویترز گفته است که عدم پیشرفت این مذاکرات ناامیدکننده است و "نشان میدهد که ایران همچنان حاضر نیست به تعهداتش به آژانس عمل کند."
کشورهای غربی ایران را متهم میکنند که فعالیتهای هستهای خود را با اهداف نظامی دنبال میکند، ولی ایران همواره با رد این اتهامات تاکید کرده است که برنامه هستهای این کشور اهدافی صلحآمیز دارد.
تحریمهایی که اتحادیه اروپا و آمریکا برای تحت فشار گذاشتن ایران به همکاری بیشتر در زمینه فعالیتهای هستهایش وضع کردهاند، از اواخر ماه میلادی جاری (کمتر از ۲۰ روز آینده) اجرایی خواهد شد و گزارش شده است که ایران همکاری بیشتر در این زمینه را به لغو تحریمها مشروط کرده است.